Χορωδία
Η χορωδία της εκκλησίας μας έχει έναν αιώνα ιστορίας. Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ακριβή ημερομηνία ιδρύσεώς της, υπάρχει φωτογραφικό υλικό που μαρτυρεί ύπαρξη χορωδίας τουλάχιστον από τις αρχές του 1920, αν όχι νωρίτερα. Η χορωδία είχε αρχικά τον τίτλο «Μουσικός Χριστιανικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης», και αργότερα «Χορωδία Ελληνικής Ευαγγελικής Χορωδίας Θεσσαλονίκης».
Στη διάρκεια αυτών των 100 χρόνων ιστορίας, εκτιμάται ότι περί τα 450 άτομα πέρασαν από τη Χορωδία. Για πολλά χρόνια η Χορωδία συμμετείχε τακτικά στην πρωινή Λατρεία της Κυριακής, σε γάμους, κηδείες και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις της εκκλησίας, όπως Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές Συναυλίες, γιορτές νεολαίας, παιδικές γιορτές κλπ.
Σημαντικό έργο της Χορωδίας ήταν επίσης οι συχνές επισκέψεις σε νοσοκομεία της πόλης μας, στο τότε σανατόριο Ασβεστοχωρίου, σε γηροκομεία, άσυλα παιδιού, ορφανοτροφεία, φυλακές, στο ίδρυμα τυφλών και αλλού. Επίσης πραγματοποιούσε επισκέψεις σε άλλες Ευαγγελικές Εκκλησίες της επαρχίας, όπου έδινε μουσικά προγράμματα, τα οποία παρακολουθούσαν άνθρωποι και πέραν της Ευαγγελικής κοινότητας.
Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις της Χορωδίας ήταν, στην περίοδο 1927-1939, η συμμετοχή της στα Πασχαλινά προγράμματα του πρώτου Ραδιοφωνικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης Τσιγγιρίδη. Την περίοδο 1947-1948 η Χορωδία, με μαέστρο τον Γαβριήλ Κάλφογλου, είχε επί 15 μήνες συνέχεια τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα μισής ώρας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Τσιγγιρίδη και κατόπιν στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Γ’ Σώματος Στρατού, που, εκτός από τους ύμνους, είχε και κήρυγμα του Ευαγγελίου από τον τότε ποιμένα, αιδ. Στέλιο Καλοτεράκη.
Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα ταλαντούχων νέων μουσικών συνέχισε την παράδοση της Χορωδίας της εκκλησίας, δημιουργώντας μια Νεανική Χορωδία, η οποία πραγματοποίησε σειρά από συναυλίες, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα γνωστές σε ολόκληρη την πόλη. Οι Χριστουγεννιάτικες συναυλίες των τελευταίων ετών έφτασαν να έχουν 600 θεατές, όχι μόνο από την Ευαγγελική κοινότητα, αλλά και από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, καθώς και από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού η Χορωδία αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία της, αλλά ευχόμαστε να έρθει σύντομα η ώρα που θα μπορούμε και πάλι να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, ώστε μέσα από το δώρο της μουσικής να συνεχίζουμε να ψάλλουμε για τον Θεό και να μοιραζόμαστε το μήνυμα της χαράς και της ελπίδας με όλους τους γύρω μας.