Η μουσική στη λατρεία

Το Υμνολόγιο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος (E.E.E.) αποτελείται από ύμνους δοξαστικούς, λατρευτικούς, παρακλητικούς, εξομολογητικούς, ύμνους για τη Χριστιανική ζωή και πείρα, τη διακήρυξη της πίστεως, τον Τριαδικό Θεό, την Εκκλησία, και την αιώνια ζωή.

Οι ύμνοι που περιλαμβάνονται στο υμνολόγιο της Ε.Ε.Ε. προέρχονται από μια ευρεία γκάμα μουσικών συνθέσεων, από την Ανατολή (βυζαντινά τροπάρια) ως τη Δύση (συνθέσεις κλασικών μουσικών όπως Beethoven, Bach, Handel), και από παραδοσιακούς ύμνους γραμμένους πριν από αιώνες έως σύγχρονους ύμνους γραμμένους από συνθέτες και υμνογράφους του 20ου και 21ου αιώνα. Στο υμνολόγιο της Ε.Ε.Ε. μπορεί κανείς να βρει ύμνους συνδεδεμένους με την ιστορία και την παράδοση της Μεταρρύθμισης, αλλά και συνθέσεις σύγχρονων Ελλήνων Ευαγγελικών υμνογράφων.

Μέσα από την ευρεία ποικιλία των ύμνων διαφαίνεται η οικουμενικότητα της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος: το υμνολόγιο της Ε.Ε.Ε. περιλαμβάνει ύμνους από διαφορετικές εποχές στην ιστορία της ανθρωπότητας, από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, από Έλληνες και ξένους συνθέτες, από Ορθόδοξους και Ευαγγελικούς υμνογράφους. Με αυτό τον τρόπο, μέσα από τη λατρεία της Ε.Ε.Ε. οι πιστοί σήμερα μπορούν να λατρεύουν τον Θεό μέσα από την υμνογραφία της Εκκλησίας κάθε τόπου και εποχής.

Οι ύμνοι ψάλλονται από ολόκληρο το εκκλησίασμα στην αρχή και στο τέλος κάθε λατρευτικής σύναξης, με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ή και με τη συνοδεία μιας ομάδας μουσικών με διάφορα μουσικά όργανα (πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, βιολί κλπ.)

Για να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του υμνολογίου της Ε.Ε.Ε., μπορείτε να πατήσετε εδώ.

https://www.dropbox.com/s/k30e30th9fdu4lb/Ble%20Ymnologio%20Word%20Format.rtf?dl=0

Scroll to Top