Χριστιανικό Στέκι

Το Χριστιανικό Στέκι είναι μια προσφορά αλληλεγγύης της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης προς όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Εκκλησία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, απλώνει χέρι βοηθείας στον πεινασμένο, τον διψασμένο, τον ξένο, τον ασθενή, τον πλησίον μας που είναι σε ανάγκη. Μέσα από αυτή τη βοήθεια, ενώνουμε την κοινωνία με την θετική προοπτική που δείχνει το Ευαγγέλιο για να μεταφέρουμε τα καλά νέα της σωτηρίας στον σύγχρονο άνθρωπο. Απώτερος σκοπός του φιλανθρωπικού μας έργου είναι να επιδράσουμε καθοριστικά στην καταπολέμηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Το κοινωνικό έργο που ασκεί το Χριστιανικό Στέκι τάσσεται στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, μεταφέροντας το μήνυμα του Ευαγγελίου με λόγια και πράξεις. Οικοδομούμε διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από σεβασμό, αγάπη, άνευ όρων αποδοχή και αναγνώριση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου. Παρέχοντας γεύματα, φροντίδα, φιλοξενία και συντροφιά στους κοινωνικά περιθωριοποιημένους ανθρώπους, ενσωματώνουμε τις αξίες του Ευαγγελίου στην καθημερινή μας ζωή.

Το φιλανθρωπικό μας έργο έρχεται σε αντίθεση με την απληστία και τον ατομομοκεντρικό τρόπο της σύγχρονης ζωής. Μέσα από την ανιδιοτελή αγάπη και το ενδιαφέρον για τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους, με οδηγό το παράδειγμα ζωής του Χριστού, ακολουθούμε την εντολή να αγαπάμε τον πλησίον μας στην πράξη, προσφέροντας βοήθεια και ανακούφιση στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους.

Η ιστορία του Χριστιανικού Στεκιού

Το Χριστιανικό Στέκι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1984, συνεχίζοντας αδιάλειπτα μέχρι σήμερα το φιλανθρωπικό έργο του. Οι δράσεις του απευθύνονται σε άστεγους, εξαρτημένους, πρόσφυγες, και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όλα αυτά τα χρόνια, η δράση μας στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό. Οι εθελοντές που συμμετέχουν, παρέχουν διαρκώς τροφή, ρούχα και συντροφιά στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις σκληρές συνθήκες της ζωής.

Το 2009 το Χριστιανικό Στέκι ανταποκρίθηκε στις νέες ανάγκες που προέκυψαν από την οικονομική κρίση και διεύρυνε τις υπηρεσίες του. Ο χώρος ανακαινίσθηκε, ο εξοπλισμός ανανεώθηκε, η οργανωτική δομή και η λειτουργία προσαρμόστηκαν στα νέα, πιο απαιτητικά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια, για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών, το Χριστιανικό Στέκι δημιούργησε νέα προγράμματα ειδικά για πρόσφυγες, καθώς και ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ωφελούμενων.

Οι αξίες μας

Η ανιδιοτελής αγάπη και η άνευ όρων προσφορά στον συνάνθρωπο αποτέλεσε από την αρχή της δημιουργίας του, βασικό πυλώνα για το Χριστιανικό Στέκι. Η παροχή όλων των υπηρεσιών γίνεται προς όλους όσους έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία. Για να λάβει βοήθεια κάποιος, δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, ούτε ζητείται κάποιου είδους εγγραφή. Οι υπηρεσίες αγάπης προσφέρονται εντελώς δωρεάν προς όλους.

Υπηρεσίες και ώρες διανομής φαγητού

  • Διανομή Φαγητού: Το Χριστιανικό Στέκι προσφέρει δωρεάν περί τις 200 μερίδες φαγητού κάθε μέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 10:00 στην Πλατεία Ιπποδρομίου 10, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διανομή πληρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

  • Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη: Παρέχεται σε άτομα που την χρειάζονται, κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο του προγράμματος (βλ. παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας)

  • Διανομή ρούχων, Προγράμματα πολιτιστικής γνωριμίας με πρόσφυγες, Μπάνια για άστεγους, Καφές και παρέα για άστεγους: Έχουν ανασταλεί προσωρινά λόγω της πανδημίας και θα ξαναρχίσουν μόλις καταστεί υγειονομικά και πρακτικά εφικτό.

 

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

Πλατεία Ιπποδρομίου 10, T.K. 54621, Θεσσαλονίκη ΧΑΡΤΗΣ

Τηλέφωνο: 2310 227 661

Ιστοσελίδα: www.christiansteki.gr

Facebook: xristianiko steki

Email: steki@eeeth.gr

Scroll to Top